Co jedí ohně?

Dřína poznáte podle jasného, ​​krásného červeného opeření a světlé hlavy. Tyto kachny byly odedávna oblíbenými městskými rybníky. Ptáci nemají plachý charakter, vědí, jak se o sebe postarat. V období páření, rozmnožování a péče o potomstvo se kachny stávají agresivními a často bojují s jiným vodním ptactvem o území. Celé léto tráví u vodních ploch a s nástupem chladného počasí (začátek listopadu) odlétají do teplých krajin.

Obsah

  1. Původ a vzhled
  2. Vlastnosti plemene
  3. Stanoviště doutnajícího ohně
  4. Co jí pták?
  5. Charakter a životní styl
  6. Sociální struktura a reprodukce
  7. Přírodní nepřátelé
  8. Stav populace a druhů
  9. Doutnající lov
  10. Údržba a péče v zajetí
  11. Původ a distribuce
  12. Vzhled a plemenné standardy
  13. kachní produktivita
  14. Habitat
  15. Jídlo
  16. Hnízdění a rozmnožování ogrů
  17. Obsah
  18. Krmení doma
  19. Chov
  20. Stát
  21. Fotogalerie
  22. Video

Původ a vzhled

Světlá kachna s oranžovým nebo hnědým peřím zvaná Ogar patří do čeledi kachních, i když svým životním stylem připomíná husy (tráví hodně času na souši). Tyto ptáky s bílou (béžovou) hlavou lze snadno odlišit od ostatních vodních ptáků. Ogar se také nazývá rozmražená kachna, červená kachna, varovnice a škvor.

Samec a samice jsou si navzájem velmi podobní. Je pravda, že na jaře, v období páření, se kačerovi na dlouhém krku objeví černý „límec“, který se při línání uvolňuje. Opeření samice je o něco světlejší. V období páření se v blízkosti očí kachen objevují světlé skvrny.

Křídla spáleniny jsou bílá, s tmavými letkami a nazelenalým zrcátkem. Hlava a krk kachen jsou obvykle světlejší než tělo – béžové nebo žluté. Ocas je černý se zelenkavým nádechem. Zelenočerná je také duhovka očí, nohy a zobák.

Spáleniny váží 1,1-1,7 kilogramu. Délka těla – 61-71 centimetrů. Rozpětí křídel je 1,2-1,4 metru. Tyto kachny mají nepříjemný a ostrý křik, připomínající husí kdákání. Kachny mají hlasitější hlas než kačery. Ptáci vydávají zvuky na zemi, ve vodě i za letu.

Vlastnosti plemene

Ogarové jsou kvůli své agresivní povaze často zaměňováni s husami, ale tito ptáci jsou kachny. Mají velké tělo, vysoké nohy, dlouhý krk a krátký zobák. Na rozdíl od svých příbuzných se kachny, spálené kachny dobře pohybují na zemi a rychle létají. Ptáci plavou výborně, ale potápějí se velmi zřídka.

Ogarové žijí v párech a tvoří relativně malá hejna. Samice si vybírají své draky samy. Kachny červené se často chovají agresivně vůči ostatním vodním ptactvu žijícím v jezírku a snaží se je vytlačit ze svého revíru.

Stanoviště doutnajícího ohně

Tento druh kachny žije po celé Eurasii ve stepních a lesostepních oblastech poblíž sladkovodních útvarů. Ptáci preferují otevřené prostory. Mohou se usadit v poměrně velké vzdálenosti od vody. Nemají rádi rybníky zarostlé vegetací a slaná mořská pobřeží.

Tito ptáci se vyskytují na městských rybnících, nížinných řekách, malých jezerech a umělých nádržích.

V létě požáry hnízdí v mírném pásmu a na zimu se přesouvají do subtropického pásma. Ptáci se vyskytují v Bulharsku, na Ukrajině, v Rusku, Rumunsku. Ogarové zimují v Indii, Číně, Mongolsku, Afghánistánu a Íránu. Některá hejna dávají přednost na zimu do Afriky (Maroko, Alžírsko, Etiopie) a na Kanárské ostrovy. V zimě lze jesetery nalézt v blízkosti Černého a Azovského moře, v nádržích v Turecku a Řecku.

READ
Co vymyslet na balkon před sluncem?

škvárová kachna

V posledních desetiletích byla v Moskvě zaznamenána velká populace červených kachen. Ogarové se na rybnících hlavního města objevili v polovině minulého století, kdy byli vypuštěni do volné přírody z místní zoologické zahrady. Ptáci tráví léto na vodních plochách hlavního města. V zimě jezdí do moskevských zoologických zahrad, kde každoročně vytvářejí ideální podmínky pro zimování.

Co jí pták?

Ogarové jsou všežravci. Volně žijící ptáci se živí živočišnou i rostlinnou potravou. Kachny jsou schopny získávat potravu pro sebe jak na souši, tak ve vodě. V létě se ptáci živí koupáním v rybnících. Jedí různý hmyz, malé ryby, žáby, různé bezobratlé a měkkýše.

Zatímco na souši, červené kachny trhají trávu, někdy létají do obilných polí a jedí klasy pšenice a jiných obilných plodin. Mohou se, stejně jako městské vrány, živit potravinovým odpadem a mršinami.

Spálené ohně se aktivují při hledání potravy brzy ráno nebo večer. Zbytek dne se věnuje relaxaci a koupání v rybníku. V zimě se zbylé přezimující úpaly nechávají na jezírku přikrmovat speciálním krmivem pro drůbež, které lze bez problémů koupit v každém obchodě. Chléb se kachnám nedoporučuje dávat.

Charakter a životní styl

Ogarové jsou stěhovaví ptáci. Zimují v teplých krajích. Ze zimovišť přilétají v březnu až dubnu. V tomto období roku jsou vodní plochy v Evropě často pokryty ledem. Koncem května sedí samice na hnízdech. Samci jsou poblíž a chrání snůšku. V tomto období se červené kachny, stejně jako husy, chovají nepřátelsky ke každému, kdo se přiblíží k jejich hnízdům. Charakter požárů je neklidný. Po celý život mezi sebou bojují o území, často si řeší vztahy s jiným vodním ptactvem.

V červnu až červenci se objevují mláďata, která dospělé kachny okamžitě odvádějí do nedalekého rybníka. Ptáci plavou v jezírku celý den a přistávají v noci. Až osm týdnů se kačery a samice starají o potomstvo, učí kachňata plavat, potápět se a získávat potravu.

Po rozmnožení začínají požáry dospělých období línání. Kachny ztrácejí peří a nějakou dobu nemohou létat. Do konce léta získávají ohně nové peří. Pozdě na podzim (v listopadu) odlétají do teplých krajin. Kachny žijí v průměru sedm let, i když mohou žít déle (10-12 let).

škvárová kachna

Sociální struktura a reprodukce

Ogarové jsou monogamní ptáci. Páry těchto kachen se tvoří ve věku dvou let během zimování nebo v období bezprostředního hnízdění a zůstávají několik let. Předpokládá se, že kachna si vybírá svého samce. Jen se drak při páření chová zdrženlivě – stojí s nataženým krkem nebo naopak se skloněnou hlavou kolem kachny chodí. Samice, která otevírá zobák, hlasitě křičí, přitahuje pozornost samce, krouží kolem něj a roztahuje křídla.

Během tohoto období lze pozorovat párové lety ptáků. Po rituálech páření zpravidla dochází k páření kachen.

Spálená hnízda se obvykle vyrábějí na souši, vystlaná prachovým peřím, tenkými větvemi a suchou trávou. K hnízdění mohou využít prázdné liščí a jezevčí nory, štěrbiny ve skalách u vodních ploch, prohlubně v pobřežních útesech a dokonce i opuštěná staveniště a podkroví obytných budov.

READ
Co má Aquilegia ráda?

Doutnající vejce snáší koncem května. Snůška obsahuje ne více než 6-11 smetanových nebo nazelenalých vajec. Samice sedí v hnízdě asi 27-30 dní. Drake je poblíž a chrání potomstvo. Když se nebezpeční ptáci nebo zvířata přiblíží k hnízdu, samice vydávají zvuk trochu podobný syčení hadů. Samci začnou útočit na nepřítele.

Když se objeví mláďata, kachny a kachňata opouštějí hnízda. Dospělí ptáci, kteří měli hnízda na obytných budovách, létají ze střech. Kachňata za nimi padají bez újmy na zdraví. Ogarové vodí své potomky k nejbližší vodní ploše. Malí ptáci mají místo peří chmýří s hnědými a světlými skvrnami. Pokud je na jezírku několik spálenin, mohou poražení rodiče svá kuřata opustit. Poté se kachňata připojí k cizí rodině. Mláďata žijí několik týdnů s dospělými kachnami, živí se hmyzem a okřehkem. V osmi týdnech kachňata létají a osamostatňují se.

Přírodní nepřátelé

Ve volné přírodě kachny červené loví různí predátoři (lišky, vlci, mývalové, kuny) a draví ptáci (luňáci, jestřábi). Malá kachňata žijící s rodiči na městských rybnících se mohou stát kořistí psů, koček, racků a vran. Když jsou kachny v nebezpečí, hlasitě křičí, mávají křídly, chrání kuřata, a často vstupují do bitvy se silnějším nepřítelem.

škvárová kachna

Stav populace a druhů

Ogarové jsou uvedeni v Červené knize Ruska a Ukrajiny a mají status vzácných ptáků. Pravda, pravděpodobnost, že tyto kachny zmizí, je nízká. Sardinky jsou však klasifikovány jako ptáci, jejichž počet je kriticky malý (asi 220 tisíc jedinců). V evropské části Ruska žije téměř 16 tisíc párů těchto kachen a v jihoasijských oblastech 5-7 tisíc párů. V Africe žije přibližně 2 ptáků. Na Ukrajině žije asi 500 párů kachen červených a na území přírodní rezervace Askania Nova dalších 360 párů kachen zrzavých.

Doutnající lov

Lov červených kachen je zakázán. Ogarové jsou ohroženým druhem vodního ptactva. Počet těchto ptáků je nízký. V mnoha rezervacích jsou divokým kachnám poskytovány příznivé podmínky pro hnízdění a rozmnožování. Schar populace jsou chráněny zákonem. Za likvidaci divokých kachen byla zavedena správní odpovědnost. V případě potřeby lze oharky pěstovat doma. Jedna osoba stojí asi 100 $.

Údržba a péče v zajetí

Kachny byly domestikovány před několika tisíci lety. Ptáci jsou chováni pro dietní maso, chutná vejce a kachní peří. Pokud jde o spálené kachny, tyto kachny jsou drženy v zajetí zpravidla pro dekorativní účely, to znamená pro zdobení nádrží. Ptáci přitahují chovatele svým originálním peřím z červených cihel.

Pravda, domácí pěstování škváry má i další výhody. Při krmení vyváženým krmivem tito ptáci rychle přibývají na váze. Na rozdíl od svých divokých příbuzných se ohně dobře zotavují a mohou vážit 4-6 kilogramů. Jejich maso je šťavnaté, jemné, chutné a velmi výživné. V šesti měsících věku začínají samice klást vajíčka. Produkují až 120 vajec ročně. Ogarové jsou také chováni pro své měkké prachové peří, které se používá k výrobě peřin a oděvů.

READ
Kam skladovat jarní česnek?

Kachny jsou krmeny drcenými obilnými směsmi, směsným krmivem, naklíčeným obilím, obilovinami, jemně nasekanou trávou a zeleninou. K chovu ptáků je zřízena drůbežárna. Ogarové spí na podlaze pokryté slámou. V zimě by teplota v drůbežárně neměla klesnout pod +7. +10 stupňů Celsia. V létě mohou ptáci zůstat venku celý den.

V blízkosti drůbežárny jsou vybaveny pochozím prostorem s krmným žlabem a napáječkou. Je vhodné, aby ohniště měly přístup k otevřené vodní ploše. V období páření a rozmnožování se doporučuje chovat kachny odděleně od ostatní drůbeže. Během této doby se požáry stávají agresivními a často napadají obyvatele drůbežárny.

Ogar nebo červená kachna je okrasný pták, který lze často vidět na rybnících v parcích.

červená kachna

V minulosti byla mezi mnoha národy tato neobvyklá a velmi krásná kachna s jasně oranžovým peřím považována za posvátnou. Lov na něj byl povolen poměrně nedávno, protože dnes tento druh neohrožuje vyhynutím.

Když tyto červené kachny, které se shromáždily v hejnu, létají vysoko nad zemí, lze je zaměnit s husami, kterým jsou velmi podobné.

Původ a distribuce

Dekorativní kachny v letu

Uvažuje se o rodišti ptáků stepní prostory Evropy a pouště Afriky. Také kachny byly v malém počtu nalezeny ve střední Asii. Asijská ptačí populace neustále migruje a dostává se do Číny, Indie a Tchaj-wanu.

V Rusku se dnes kachny vyskytují všude. V Moskvě se pták Ogar objevil ve 20. letech 20. století, kdy byli do zoo přivezeni první jedinci. Rychle se přemnožily a brzy obsadily nádrže parkových ploch.

Ptáci se pro svůj velmi atraktivní vzhled stali přirozenou ozdobou rybníků a jezer.

Nejsou příliš plaché, dobře se přizpůsobily podmínkám města a cítí se velmi pohodlně.

Vzhled a plemenné standardy

Barva ogary

Hlavním vnějším znakem, který odlišuje ogar kachnu, je její intenzivně červené opeření. Na hlavě a krku je světlejší, někdy jsou vidět ptáci i s bílou hlavou. Zobák a nohy, stejně jako ocasní pera, jsou hustě černé barvy. U některých jedinců je na černém peří viditelný zelený odstín.

Mužský shelduck

Samec v období páření poněkud mění barvu. Kolem krku se mu objevuje tenký límec z černého peří, zatímco červené peří poněkud vybledne. U samice se opeření v období páření nemění a v oblasti očí se objevují pouze malé bílé skvrny.

Mladé kachny mají také oranžové pírko, ale matnější než dospělí.

Čím starší jsou kachny, tím je jejich opeření živější a atraktivnější.

Hlas ptáka není charakteristický pro kachnu. Ogar nekvaká v obvyklém smyslu. Její hlas je tichý, hrubý a drsný a velmi podobný křiku osla.

Povaha kachen je hašteřivá a vznětlivá. Samci si své území brání a nedovolí, aby se na něj dostalo jiné vodní ptactvo. Pořádají vážné boje, vyhánějí konkurenty. Kvůli netoleranci vůči konkurentům netvoří ptáky a obvyklá početná hejna, ale shromažďují se ve skupinách po několika párech.

READ
Jak a kdy šípky zasadit?

Ogar v zimě

Adaptabilita kachen na chladné podnebí je dobrá. Snadno zůstávají zimovat v parcích na vodních plochách, které nezamrzají.

Dnes jsou ptáci ochotně chováni doma kvůli jejich dekorativnímu vzhledu.

Standard plemene je:

  • hmotnost – 1–1,6 kg;
  • délka – 61-67 cm;
  • rozpětí křídel – 121–145 cm.

Pokud má kachna červená odchylky od standardu, nesmí se chovat na farmách.

kachní produktivita

Velká domácí červená kachna

Obsah těchto kachen doma je pouze prakticky dekorativní. Nejčastěji se ptáci začínají, když existuje nádrž, kterou chcete ozdobit. Nicméně, pokud je to žádoucí drůbež lze také použít k získání dietního masa a vajec.

Kachny dobře a rychle přibírají na váze, a proto lze přičíst masovému směru. Maso je ceněno především v létě, kdy volně chovaní jedinci na zeleninovém krmivu utrácejí tuk co nejvíce.

Jako nosnice lze oheň využít s velkou účinností. Samice s náležitou péčí dává asi 120 vajecmající vysoké chuťové vlastnosti. Plodnost a líhnivost vajec je velmi vysoká a ve většině případů dosahuje 100 %, čímž je chov drůbeže maximálně ziskový.

Představuje zájem a pírko. Peří ptáka je husté. Jako všechny kachny má i Ogar lehké a hřejivé peří, které lze použít při výrobě přikrývek a svrchních oděvů.

Habitat

Červená kachna na břehu rybníka

Dnes je stanoviště ptáků poměrně široké. Jako okrasný pták v domácím prostředí se šelka neboli červená kachna vyskytuje po celém světě. Ve volné přírodě žijí kachny na následujících územích:

  • provincie jihovýchodní Číny;
  • provincie střední Číny;
  • Mongolsko;
  • Střední Asie;
  • Tyva;
  • Krocan;
  • Ukrajina – populace je tak malá, že je uvedena v Červené knize země;
  • Irák
  • Írán;
  • Afghánistán;
  • Západní pobřeží Černého moře (Bulharsko a Rumunsko);
  • Severní pobřeží Egejského moře;
  • Severozápad afrického kontinentu;
  • Etiopie;
  • Hraniční oblasti Kazachstánu s Ruskem;
  • Území Ruska, s výjimkou severních oblastí.

Kachna se neusazuje na území tajgy a mořského pobřeží, vyhýbá se oblastem s hustou vegetací.

V horských podmínkách – oheň přebývá.

Jídlo

Odpočinek a výživa ogarů

K výživě pták není náladový. Potravu dostává jak ve vodních tocích, tak na souši. Základem stravy je zelené krmení: mladé výhonky, tráva, obiloviny a semena. Jelen také neodmítá bílkovinnou potravu, která zabírá asi 20 % celkového objemu krmiva. Kachny jedí kobylky, velké kobylky, žáby, malé ryby, korýše a měkkýše. Při absenci živé potravy se pták cítí dobře na rostlinné potravě.

Na konci léta sbírají zimní semena a také obilí zbylé po sklizni. Není také neobvyklé, že se na silnicích, po kterých se přepravuje obilí, vyskytují ptáci.

Krmí se hlavně večer a za svítání. Ve dne kachny odpočívají na břehu nádrže nebo na vodě. Docela často ptáci, kteří tráví jídlo, spí na břehu a stojí na jedné noze.

READ
Co potřebují maliny na jaře?

Hnízdění a rozmnožování ogrů

Červená kachní hnízdo

Mláďata se 2 měsíce po vylíhnutí osamostatní a ztratí rodičovskou péči. Pohlavně dospívá až ve 2. roce života, kdy začíná hnízdit.

Ogaris jsou monogamní a páří se mnoho let., ale když se něco stane partnerovi, tak ptáček zařídí novou rodinu. Páry se tvoří buď při zimování krátce před vylétnutím, nebo méně často hned po příletu na hnízdiště. Samice si vybírá partnera, jeho pozornost na sebe přitahuje hlasitým křikem a zvláštním tancem s otevřeným zobákem kolem samce. Před pářením musí ptáci létat v párech. Kachny se vracejí ze zimování v březnu. V městských parcích, pokud nádrž nezamrzne, zůstávají šelmy na zimu.

Hnízdo se staví jeden a půl měsíce před nakladením vajec. Její dno je lemováno bílým chmýřím. Samice snáší 8 až 12 vajec. Snůšky 17 vajec jsou extrémně vzácné. Délka inkubace v závislosti na povětrnostních podmínkách trvá od 27 do 30 dnů. Samec bedlivě hlídá hnízdo a napadá každého, kdo se pokusí přiblížit. Útoky draka jsou velmi aktivní a silné, schopné uvrhnout na útěk i nepřítele, který je mnohem větší, než je.

Okrasná kachní mláďata míří k vodě

Po vylíhnutí, jakmile oschnou, kachňata opouštějí hnízdo a v doprovodu matky míří do nádrže. Mláďata začnou plavaty Zůstávají na vodě po celý den, do hnízda se vracejí pouze na noc. Oba rodiče se na péči o kachňata podílejí stejnou měrou.

Jakmile mláďata začnou létat (přibližně v 55. dni), osamostatní se a již nepotřebují péči.

Obsah

Pěstování zlobra doma

Kachna mezi milenci se nejčastěji nazývá dekorativní a chová se hlavně pro okrasu. Péče o ni není náročná. Ptáci si rychle zvyknou na člověka a důvěřují svému pánovi. Pokud jsou na farmě jiní ptáci, budou potřebovat samostatnou stodolu a voliéru, protože kachny jsou vůči nim agresivní.

Péče o takového mazlíčka se neliší od péče o jakoukoli jinou kachnu. Pták je nenáročný a pro pohodlný život potřebuje pouze malou stodolu a voliéru..

Podlaha ve stodole musí být teplá, a proto musí být pokryta silnou vrstvou pilin nebo slámy. Ptáci vyžadují pravidelné volné procházky a koupání.

Krmení doma

Krmení ptáka není obtížné. Pro ni veškeré krmivo odejde, které se používají pro běžné domácí kachny. V zimě je vhodné kromě obilí přikrmovat oheň vařenou zeleninou, abyste získali všechny potřebné vitamíny.

Chov

Chov kachen není náročný. Instinkt inkubace u samic je velmi dobře vyvinutý., a proto mohou samostatně plodit potomstvo bez lidského zásahu.

V době hnízdění se pták stává velmi agresivním, a proto by se v nádrži, kde je vypuštěn ke koupání, neměli vyskytovat jiní ptáci.

Míra přežití mláďat je vysoká. Životnost kachního ohně je asi 12 let.

Stát

Kachny si můžete koupit v řadě farem. Jejich cena je vysoká a může dosáhnout do 10 tisíc na dospělou osobu.

Fotogalerie

Video

Ogar je nejkrásnější divoká kachna, která se vedle člověka snadno snese.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: