Kde žijí býčí ovce?

Pižmoň – vzácný artiodaktylový živočich. Koexistoval vedle mamuta. Na rozdíl od něj ale úplně nevymřel. Jeho přirozený areál se zúžil na části Grónska a severoamerické Arktidy. V současné době se díky umělému osídlení objevil v severních oblastech Sibiře a Skandinávie.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-5

Název „pižmoň“ přijatý v Rusku je doslovným překladem latinského rodového jména Ovibos. Zvíře se často nazývá pižmoň. To je způsobeno zápachem, který pochází od samců během říje. Inuitští indiáni, na jejichž území se pižmoň vyskytuje, jim říkají supi bradatí.

Popis a funkce

Pižmoň na fotce se objevuje v podobě huňatého zvířete středních nebo velkých rozměrů. Hranice, v nichž se velikost a hmotnost dospělých jedinců liší, jsou významné. Závisí na pohlaví a lokalitě daného stáda. Hmotnost dospělých samců dosahuje 350 kg, výška od země ke kohoutku je asi 150 cm, feny mají poloviční hmotnost a o 30 % menší výšku.

Západní Grónsko je domovem největších divokých pižmů. Na severu – nejmenší. Vše závisí na dostupnosti potravin. V zajetí, kde je k získání potravy potřeba minimální úsilí, mohou samci získat více než 650 kg hmotnosti a samice mohou dosáhnout až 300 kg. Rozdíly mezi samicemi a samci se projevují především ve velikosti zvířat.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-9

Jako tibetský yak, pižmoň přikrytý až po zem vlněným huňatým kabátem. Což mu připadá jako podsadité, svalnaté zvíře. Pocit síly dodává zátylek a velká, nízko posazená hlava. Spolu s rohy působí hlava jako hlavní úderná zbraň.

Samci i samice mají rohy. Pro samce slouží nejen jako ochrana před vnějšími nepřáteli, ale také jako zbraň při pářících turnajích. Z tohoto důvodu jsou rohy samců znatelně větší. Své maximální velikosti dosahují ve věku 6 let. Pravděpodobně lze tento věk považovat za rozkvět samce pižma.

Rohy pižmoňů jsou svým tvarem poněkud podobné rohům afrických buvolů. Báze jsou zesílené, posunuté k sobě a přitisknuté k lebce. Samice nemají zesílenou základnu, na přední části mezi rohy je skvrna kůže pokrytá bílou srstí.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-8

Střední části rohů přiléhají kolem hlavy jako zavěšené uši, pak se zvednou nahoru. Hroty rohů směřují nahoru, do stran a mírně dopředu. Pižmoň v Taimyru Rohy mám dlouhé do 80cm.Rozpětí je do 60cm.Průměr základny může být 14cm.

Lebka pižmoňa je masivní. Čelo a povrch po rohovce leží ve stejné rovině. Tvar lebky připomíná obdélníkovou schránku o délce až 50 cm a šířce až 25 cm.Nosní kosti jsou prodloužené o 15-16 cm.Horní řada zubů je široká asi 15 cm.Anatomie hlavy vč. čelisti a zuby, je podobný tomu u býka. Zbytek těla připomíná spíše kozu.

Pižmoň je zbarven dosti rozmanitě. Srst na hlavě a spodní části těla je zbarvena do černa a dohněda. Zbytek těla může být hnědý, černý nebo kouřový. Albín pižmový je extrémně vzácný. Bílý pižmoň v regionech, kde je 70 % času sníh, by to vypadalo celkem logicky.

READ
Co jí mýdlovník juka?

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-6

V současné době existuje jeden druh pižmoňů. Vědci tomu říkají Ovibos moschatus. Je členem rodu Ovibos, který má stejný společný název jako druh, pižmoň. Biologové o rodu hned nerozhodli. Zpočátku až do XNUMX. století byli pižmoni spojeni s podčeledí skotu.

Výzkum ukázal, že z mnoha důvodů pižmoňzvíře, který by měl být přiřazen do podčeledi koz. Podle morfologické charakteristiky je pižmoň nejpodobnější himálajskému zvířeti takinu (Budorcas taxicolor). Tento středně velký artiodaktyl připomíná bizarní antilopu a krávu zároveň.

Biologové našli společné vlastnosti s pižmovými voly u goralů, velkých koz, které žijí ve středu a na východě Asie. Biotopy a podmínky existence goralů a takinů se výrazně liší od biotopu pižmoňů. To je pravděpodobně důvod, proč navenek oba nevypadají jako pižmoň. Přesto lze rodinné spojení vysledovat, trvají na tom vědci.

Mezi vyhynulými rody je pižmoň nejblíže příbuzný Praeovibosovi nebo pižmoně obrovskému. Někteří vědci tvrdí, že žijící pižmoň pochází z Praeovibosu. Jiní věří, že zvířata žila a vyvíjela se současně. Pižmoň obrovský měl smůlu a vyhynul, ale pižmoň obecný na nepohodlném severu přežil.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-1

Životní styl a stanoviště

Pižmoň žije v oblastech s dlouhými zimami a malými srážkami. Zvíře může získat potravu zpod sněhu. Volný kryt do hloubky půl metru mu není na překážku. V zimě však upřednostňuje pobyt na svazích, náhorních plošinách a vyvýšených březích řek, odkud sníh odnáší vítr.

V létě se pižmové stěhují na mírné břehy řek a jezer, do oblastí bohatých na vegetaci. Krmení a odpočinek se neustále střídají. Ve větrných dnech je více času věnováno odpočinku. V klidných dnech se díky aktivitě pakomárů pižmové více pohybují. Zima je obdobím odpočinku. Stádo se shromažďuje v husté skupině a chrání se tak před chladem a větrem.

V zimě se mísí stáda pižmoňů. Kromě dospělých samců jsou ve stádě samice s telaty, jalovice a mláďata obou pohlaví. Ve skupině je sdruženo až 15-20 zvířat. V létě se počet pižmoňů ve stádě snižuje. Stádo obsahuje samice s telaty, zvířata, která nedosáhla dospělosti.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-4

Jídlo

Severská příroda umožňuje pižmoňům, aby se živili přibližně 34 druhy trav a 12 druhy keřů, kromě toho se ve stravě zvířat vyskytují lišejníky a mechy. V zimě se jedí uschlé stonky a listy květin a bylin, mladé vrbové větve a lišejníky.

Na jaře a v létě pižmoni sestupují do nížin bohatých na vegetaci. Kde jedí stébla bavlníkové trávy, výhonky ostřice, šťovíku a šťovíku. Trhají listy a výhonky z keřů a stromů. Na rozdíl od sobů pižmové věnují méně pozornosti mechům a lišejníkům, ale mnohem čistěji požírají zbytek zeleně.

Telata přecházejí na pastvu poměrně brzy. Týden po narození sbírají listy trávy. Ve věku jednoho měsíce se aktivně živí rostlinnou potravou. V pěti měsících jsou telata nejčastěji odstavována od mateřského mléka a zcela přecházejí na krmivo pro dospělé.

READ
Jak otrávit brouky na malinách?

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-10

Reprodukce a délka života

Samice mohou porodit své první mládě ve věku dvou let. Samci dospívají ve věku 3 let, ale otci se stávají později, když jsou schopni získat dostatek síly k tomu, aby získali svůj vlastní malý harém. Dominantní samci se nevzdávají svých výsad bez boje.

Pižmoň se začne zajímat o reprodukční problémy v polovině léta a může skončit až na podzim. Termíny sexuální aktivity samic závisí na povětrnostních podmínkách a sklizni trávy. Býci v očekávání blížícího se období páření najdou stádo a připojí se k němu. Pokud existují konkurenční samci, začíná v této skupině zvířat boj o moc.

Souboje pižmoňů připomínají souboje beranů. Duelisté narážejí do čela, respektive do širokých základů rohů. Pokud úder nepůsobí patřičným dojmem, protivníci se rozejdou a znovu běží proti sobě. Nakonec se jeden z býků vzdá a opustí skupinu. Někdy má rána vážné následky, dokonce smrt.

Samec může v období říje nakrýt asi 20 samic. Ve velkých stádech, kdy počet samic výrazně převyšuje možnosti samce, se objevují dominantní samci druhého stupně. Společenský život ve stádě se komplikuje. Turnaje vznikají spontánně. Nakonec se všechny manželské problémy vyřeší bez krveprolití.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-3

Samice nosí plod přibližně 8 měsíců. Na jaře se objeví tele. Mít dvojčata je vzácné. Porod probíhá ve stádě nebo na krátkou vzdálenost. 10-20 minut po porodu se olízané tele sebevědomě postaví na nohy. Po půl hodině začíná porodní pole sát mléko.

Tělesná hmotnost nově narozených telat je 7-13 kg. Větší a silnější samice mají těžší lýtka. Díky nutričním vlastnostem mléka dosahují mláďata ve věku 2 měsíců 40-45 kg. Ve 4 měsících mohou rostoucí zvířata jíst až 75 kg. Ve věku jednoho roku dosahuje hmotnost telete 90 kg.

Hmotnost a velikosti pižmoň dosáhnout maxima v 5 letech, někdy o rok později. Pižmoň může žít 15-20 let. V přirozeném prostředí není život těchto artiodaktylů příliš dlouhý. Asi ve 14 letech přestávají samice rodit potomky. V zajetí, s dobrou potravou, může zvíře přežít i čtvrt století.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-11

Domácí péče a údržba

Severní populace jelenů a pižmů jsou jedinými zvířaty, jejichž chov se praktikuje v subpolárních podmínkách. Výsledky farmového chovu a odchovu pižmoňů jsou zatím skromné, nikoli však neperspektivní. Chov pižmoňů na rolnických usedlostech se nerozšířil.

Pižmové jsou poměrně nehybná zvířata, docela vhodná pro život na stálých pastvinách a ve výběhech. Plocha potřebná pro existenci jednoho pižmoňa je přibližně 50 – 70 hektarů. To se zdá být významné číslo, ale ne v severských podmínkách, kde jsou desítky a stovky tisíc hektarů vhodných pro pastvu pižmoňů prázdné. Pokud jsou do stravy zvířat zahrnuty dovážené píce a směsné krmivo, plocha pastvy se zmenší na 4–8 hektarů na zvíře.

READ
Kde můžete chovat kozy?

Kromě oploceného výběhu se na farmě staví několik přístřešků pro uskladnění zásob krmiva, vybavení a vybavení. Pro zajištění zvířat při česání jsou stavěny štěpky (stroje). Výčet velkého zemědělského vybavení a budov doplňují krmítka a napáječky. Pro samotná zvířata lze nainstalovat štíty, které je chrání před větrem. Ani v zimě nejsou potřeba žádné speciální přístřešky.

Kanada a USA nashromáždily 50 let zkušeností s chovem pižmoňů. U nás tento byznys provozují jednotliví nadšenci. Odhaduje se, že malá farma pro 20 zvířat bude stát 20 milionů rublů. Včetně nákupu zvířat, stavebních prací a platů zaměstnanců.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-12

Za rok se farma plně zaplatí a přinese 30 milionů rublů. dorazil. Hlavním produktem farmy je chmýří (giviot) získané ze zvířat. V dalších letech by se měly zisky zvyšovat prostřednictvím masa, kůží a prodejem živých zvířat.

Přes jejich vzácnost, hraničící s výjimečností, se zvířata prodávají v té či oné podobě. Můžete najít nabídky na prodej mladých zvířat. Cena pižmoňa obvykle nastaveny v závislosti na počtu zakoupených jedinců a odkud pocházejí. Farmy a zoologické zahrady mohou fungovat jako prodejci.

Náklady na jedno zvíře se pravděpodobně budou pohybovat v rozmezí 50 – 150 tisíc rublů. Kromě telat a dospělých zvířat se v prodeji objevuje vlna pižmoňů. Toto je cenný materiál. Odborníci tvrdí, že giviot (nebo giviut) – spodní vlna, ze které se spřádají vlněná vlákna – je 8x teplejší a 5x dražší než ovčí vlna.

Vzácnost vlny pižmoňa není jediným problémem, který vzniká při jejím získávání. K tomu, abyste se mohli ujistit, že je nabízena vlna pižmoň, jsou zapotřebí určité zkušenosti. Při nákupu giviot online je jedinou nadějí, jak se vyhnout padělání, recenze a autorita prodejce.

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-2

Zajímavá fakta

Pižmové voli prokázali paradoxní přežití. Jsou zařazeni do seznamu tzv. mamutí fauny. Patří sem samotní mamuti, šavlozubí dravci a další zvířata. Pižmoň byli distribuováni spíše špatně. Svědčí o tom nalezené pozůstatky zvířat. Ale početní a mocní mamuti vyhynuli a vzácní a nemotorní pižmové přežili.

Výskyt pižmoňů na ruském severu, zejména v Taimyru, přímo souvisí se zahraniční politikou. V 70. letech minulého století došlo k oteplení vztahů mezi Sovětským svazem a kapitalistickými zeměmi. Tehdejší kanadský premiér Trudeau navštívil Norilsk, kde se dozvěděl o programu zavlečení pižmoňů na sever SSSR.

Program byl, zvířat bylo málo. Trudeau prokázal dobré úmysly a nařídil a Kanada v roce 1974 darovala 5 samců a 5 samic pro chov pižmoňů v sovětské tundře. Američané nechtěli zůstat pozadu a do SSSR dodali 40 zvířat. Kanadská a americká zvířata zakořenila. Mnoho stovek jejich potomků se dnes toulá ruskou tundrou.

READ
Jak tlustý ocas ovlivňuje tělo?

Pižmoň-zvíře-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-muskox-7

Pižmoň v Rusku úspěšně reprodukován, a to i na Wrangelově ostrově. Na tomto území začali žít vedle sobů – současníků mamutů, stejně jako oni. Mezi těmito zázračně nevyhynulými zvířaty začala potravní konkurence.

V boji o jídlo nebylo poražených. Zvířata spolu bezpečně žijí a stále se rozmnožují. To dokazuje, že vyhynutí nebylo nevyhnutelné ani na Dálném severu s jasným nedostatkem potravy. Protože zima a špatná výživa nezabíjejí archaická zvířata, znamená to, že to dělali primitivní lidé. To znamená, že klimatická hypotéza vyhynutí je nahrazována tou antropogenní.

Pižmoň nebo pižmoň (Ovibos moschatus) je arktický savec z čeledi bovid, známý pro svou dlouhou srst a silný, výrazný zápach u samců během období rozmnožování.

popis

Mohutný a podsaditý zástupce rodiny pižmoňů, svým vzhledem připomíná amerického bizona. Pižmoň má soudkovité tělo, krátké tlusté nohy, krátký ocas a krk a mírný hrb na ramenou. Barva srsti se pohybuje od tmavě hnědé po černou, na nohou, obličeji a hřbetě je světlejší. Skládá se z husté, měkké podsady chráněné tmavými, hrubými ochrannými chlupy, které mohou dorůst až 60 centimetrů a dosahovat až k zemi. Tyto dlouhé vlasy se někdy nazývají sukně. Působí jako ochranná bariéra proti větru, srážkám a hmyzu. Samice a samci pižmoňů mají široké rohy, které rostou dolů a pak se kroutí ven.

Rohy se stýkají uprostřed lebky a vytvářejí velké masivní čelo. Nohy pižmových volů jsou bílé. Samci jsou větší než samice, v zajetí mohou dosáhnout impozantní hmotnosti 650 kilogramů a mají mohutnější rohy. Stejně jako ostatní savci z čeledi skotu jsou pižmoni přežvýkavci. Polykají velké množství jídla, vyvracejí ho a pak ho zase lépe žvýkají.

Velikost pižmoňa závisí na jeho stanovišti a může se lišit v závislosti na severním a jižním území. Obecný název pro tento druh, pižmoň, pochází z charakteristického pižmového zápachu vydávaného samcem během období páření, ačkoli to mnozí zpochybňují. Délka těla pižmoňa je asi 190-230 cm, ocas je 9-10 cm, výška v kohoutku je asi 120-151 cm a hmotnost je od 200 do 410 kg.

Místo výskytu

Stanoviště pižmoňů

Pižmové jsou plnohodnotnými obyvateli arktické tundry. V létě využívají spíše chráněné a vlhké nížiny, jako jsou údolí řek a břehy jezer, v zimě se stahují do vyšších svahů, kde silný vítr brání hromadění hlubokého sněhu, a tím usnadňuje krmení.

Pižmoň se dobře přizpůsobuje chladu a je jedním z mála velkých savců, kteří mohou žít po celý rok v drsném arktickém klimatu. Hustá srst poskytuje vynikající izolaci a krátké, podsadité nohy a zaoblená kopyta pižmoně umožňují pohyb po sněhu.

Oblast

řada pižmoňů (pižmoň)

Historicky pižmoň okupovala Aljašku, severní Kanadu a části Grónska, i když současný areál výskytu výrazně poklesl, protože tento druh byl v posledních století v některých oblastech vyhuben. V současnosti se pižmoň vyskytuje na Aljašce, v oblastech Grónska, Ruska, Norska a Špicberků.

READ
Co lze vyrobit z tlustého ocasu?

Jídlo

pižmoň – jídlo

Ačkoli tento druh není přizpůsoben k hledání potravy v hlubokých zasněžených oblastech, je obecně omezen na oblasti s malým množstvím sněhu. Strava pižmoňa se skládá hlavně z trav, ostřic, vrb a forbíků.

Chování

pižmoň – chování

Pižmoň má charakteristické obranné chování, při kterém se stádo shromažďuje, často tvoří linii nebo kruh s mláďaty uvnitř a ostrými rohy dospělých směřujícími vzhůru. Pižmoň má tendenci tvořit smíšená stáda o 10 až 20 jedincích a někdy i více než 100. Samce lze také nalézt samostatně nebo v samostatných mládeneckých stádech. V létě tvoří malé skupiny harém, vedený dominantním samcem, přičemž soupeři jsou eliminováni hrozbami, akcemi nebo vážnými bitvami. Souboj samců o dominanci je působivou podívanou a je doprovázen střety a řevem, který je slyšet na velké vzdálenosti.

Reprodukce

Pižmoň (musk ox) - rozmnožování

Období páření trvá od července do září, březost trvá 8-9 měsíců, v důsledku čehož se narodí jedno mládě. Tele se připojí ke stádu hned několik hodin po narození a je krmeno mateřským mlékem po celý rok. Sexuální zralost u samic pižma nastává ve věku 3 let, u mužů – ve věku 5-6 let. Pižmové mohou dosáhnout věku 20-24 let a mají relativně nízkou reprodukční rychlost, protože samice rodí pouze jednou za 1-3 roky.

Ohrožení a stav ochrany

pižmoň - stav ochrany

Pižmoň se dlouho loví pro maso, kůži, rohy, srst a měkkou podsadu, která je považována za jednu z nejlehčích a nejteplejších na světě. Rostoucí počet lidí v Arktidě během 19. a XNUMX. století však vedl k nadměrnému lovu, zvláště když se pižmoň v dobách ohrožení seskupuje, a proto se stávají snadným cílem pro lovce se střelnými zbraněmi. Výsledkem bezuzdného lovu bylo úplné vyhubení jejich historického stanoviště z území. Naštěstí nařízení o lovu a znovuzavedení pižmoňů, které tomuto druhu navrátily jeho historický areál rozšíření, přispěly k oživení populace.

V současné době není populace pižmoňů považována za celosvětově ohroženou. Do budoucna však nelze vyloučit pokles počtu pižmoňů kvůli dopadu globálního oteplování a rostoucí lidské činnosti v Arktidě. Mezi zvířaty představují hlavní hrozbu dravci, jako jsou vlci a medvědi.

ochrana

Pižmoň (musk ox) - stanoviště

Pižmoň se vyskytuje v řadě zvláště chráněných oblastí a jejich lov je nyní regulován předpisy a povoleními, přičemž upřednostňováni jsou obvykle místní obyvatelé s nedostatkem potravy. Reintrodukce, podniknutá v reakci na obavy z prudkého poklesu populace, se stala úspěšnou v roce 1930 na Aljašce a je považována za hlavní událost v historii ochrany tohoto druhu. Další úsilí o ochranu pižmoňů zahrnuje monitorování populace, vzdělávání veřejnosti a vývoj dlouhodobých plánů řízení. Předpokládá se, že vhodné prostředí pižmoňů je stále rozšířené a doufá se, že s náležitým řízením a podporou komunity bude takové ikonické zvíře k vidění pro další generace.

Video z bojů pižmoňů

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: