Kde žije pižmoň v Norsku?

Pižmoň

Pižmoň je poměrně velký býložravec, který snadno snáší životní podmínky arktických šířek. Kromě tohoto zvířete v těchto zeměpisných šířkách stále žijí sobi.

Pižmoň: popis

Pižmoň představuje oddělení artiodaktylových zvířat a je dnes jediným zástupcem čeledi bovid, pokud neberete v úvahu dva fosilní druhy. Rod „Ovidos“ patří do podčeledi koz, kam patří i horské ovce.
Zajímavé vědět! Nejbližšími příbuznými pižmoňů jsou takinové.
Postava pižmoňa je podobná postavě býka, ale v žádném případě s postavou koz: tato skutečnost je založena na studiích těla a vnitřních orgánů pižmoňů. Příbuznost s ovcí je založena na anatomických a sérologických reakcích zvířete a příbuznost s býky je založena na strukturálních rysech lebky a zubů.

Внешний вид

V procesu evolučního vývoje se na základě životních podmínek formoval zevnějšek pižmoňů, které jsou zde poměrně tvrdé. Jeho tělo je tvarováno tak, aby při silných mrazech nedocházelo k nejmenším tepelným ztrátám, což je zajištěno díky zvláštnostem struktury srsti. Hustá podsada chrání zvíře před chladem 8x účinněji než podsada ovcí. Pižmoň je velké zvíře s podsaditým tělem, krátkým krkem a velkou hlavou porostlou chlupy. Vzhledem k množství vlny se zdá, že zvíře je prostě obrovské, i když ve skutečnosti tomu tak není.
Je důležité vědět! Dospělí jedinci váží asi 270-660 kilogramů, s výškou v kohoutku asi jeden a půl metru. Vyvinuté svaly pižmoně tvoří až 20 procent celkové tělesné hmotnosti.
Dokonce i přední část tlamy zvířete je pokryta krátkou srstí, zatímco býci na této části těla žádnou srst nemají. Uši jsou špičaté a trojúhelníkového tvaru. Pod vrstvou silné matné vlny jsou prakticky neviditelné. Končetiny jsou poměrně silné a porostlé srstí téměř ke kopytům, zatímco zadní končetiny jsou poněkud kratší než přední. Ocas je poměrně krátký a díky husté a dlouhé srsti je prakticky neviditelný.
Pižmové mají rohy srpovitého tvaru, které jsou v čele rozděleny úzkou rýhou a na bázi rohů jsou poměrně široké. Ve směru od základny se rohy postupně ztenčují a mění tvar tak, že v oblasti očí klesají a v oblasti tváří se ohýbají nahoru. V příčném řezu jsou rohy kulaté, kromě základny. Jsou hladké a mohou mít šedou, béžovou nebo hnědou barvu, ale směrem ke konečkům se stávají téměř černými.
Hlavní barva pižmoňů je tmavě hnědá v horní části těla a černohnědá ve spodní části těla, zatímco světlá skvrna se nachází ve středu hřebene. Světlejší srst je přítomna na končetinách i na čele. Délka srsti na zádech dosahuje 15 centimetrů, ale v oblasti břicha a na bocích dosahuje délka vlněného potahu půl metru, případně i více.
Důležitý fakt! Vlněný obal pižmových volů se skládá z 8 druhů chlupů. Tato struktura umožňuje získat nejúčinnější vlněný potah, který má jedinečné tepelně izolační vlastnosti ve srovnání s jinými druhy zvířat žijícími na naší planetě.
Pižmoň má zvláště dlouhou srst v chladném počasí. Zvířata línají za teplého počasí, počínaje květnem a konče v červenci.

Charakter a životní styl

Pižmové jsou dokonale přizpůsobeni životu v drsných klimatických podmínkách, které jsou typické pro polární pouště a arktickou tundru. Biotopy jsou diktovány klimatem, proto v zimě zvířata míří do hor, kde je méně sněhu, a s nástupem teplého období se objevují v údolích řek nebo v nížinách tundry, kde je dostatek jídlo.
Povahou chování a životního stylu se podobají ovcím, protože se zatoulají do heterosexuálních skupin, a to až tucet jedinců v létě a až pět desítek jedinců v zimě. Muži v teplých obdobích preferují pobyt ve skupinách osob stejného pohlaví nebo vedou osamělý způsob života.
V zimě pižmové preferují oblast do padesáti kilometrů čtverečních, ale celková plocha s letními plochami může být čtyřikrát větší. Každou skupinu vede dospělý muž nebo žena, ale v kritických situacích skupinu vede výhradně muž. Při hledání potravy tato zvířata cestují značné vzdálenosti a zrychlují až 40 km / h. Pižmoňům se daří v horských oblastech. Pro ně nejsou sezónní migrace na značné vzdálenosti ve srovnání se soby typické. Přestože se potulují od září do května, tento proces probíhá na určitém území. V teplém počasí se krmí několikrát denně a mezi krmením dávají přednost odpočinku.
Важный момент! V zimě pižmové více odpočívají, neustále tráví potravu, kterou získávají zpod vrstvy sněhu o tloušťce až půl metru. V případě sněhové bouře se k ní zvířata opřou zády. Nebojí se silných mrazů, ale velmi trpí hlubokým sněhem pokrytým krustou.
Oči pižmových volů jsou poměrně velké, což jim umožňuje dokonale se orientovat v podmínkách polárních nocí, ačkoli mají dobře vyvinuté všechny smysly. Čich je tak vyvinutý, že zvířata cítí přístup predátorů na mnoho kilometrů a také si pod vrstvou sněhu nacházejí potravu. Sada zvuků není složitá, takže zvířata jednoduše odfrknou nebo čichají, pokud se cítí ohrožena. Samci řvou v období páření a telata brečí, když volají samici.

READ
Co můžete přidat do vodky, abyste se cítili znechuceni?

Jak dlouho žije pižmoň?

Pižmoň žijící v divočině žije ne více než jeden a půl desetiletí. Za příznivějších podmínek se délka života těchto zvířat téměř zdvojnásobí.

sexuální dimorfismus

Muži mají významné rozdíly ve srovnání se ženami. Svědčí o tom řada anatomických rozdílů: samci váží až 4 kilogramů, samice jsou o 40 procent lehčí. Délka těla samců dosahuje 2 metru a samice dorůstají maximálně 2.4 metru. Kohoutková výška samců dosahuje jeden a půl metru a kohoutková výška fen je o 30 centimetrů menší. Samci při chovu v zajetí přibývají na váze asi 700 kilogramů, samice o polovinu méně.
Zajímavý moment! Rohy nosí samci i samice, ale rohy samců jsou dvakrát delší a dosahují až 0.7 metru.
Kromě toho je struktura rohů samic poněkud odlišná: v blízkosti základny není žádné vrásčité ztluštění, ale mezi rohy je oblast kůže pokrytá bílými krátkými vlasy. Samice se také vyznačují přítomností vemene s párovými bradavkami, dlouhými až 5 cm a pokrytými bílými chlupy.
Liší se také termíny reprodukčního zrání: samci jsou připraveni k chovu nejdříve ve dvou letech, zatímco samice, zvláště s dobrým krmením, jsou připraveny k chovu do jednoho a půl roku života.

Kde žije pižmoň

Přirozené prostředí pižmoňů je spojeno s rozsáhlými oblastmi Arktidy. Svého času se podél Beringovy šíje, která spojovala Čukotku a Aljašku, tato zvířata objevila v Severní Americe a po chvíli v Grónsku. V důsledku nálezu fosilních pozůstatků pižmoňů bylo možné zjistit, že jejich přirozené prostředí sahá po celé Sibiři až do šířky Kyjeva, včetně území Francie, Německa a Velké Británie.
Velmi důležité! Odborníci se domnívají, že snížení přirozeného prostředí a počtu těchto zvířat souvisí s globálním oteplováním, v důsledku čehož začala polární pánev tát, výška a hustota sněhové pokrývky se zvýšila a v tundrové stepi se objevily bažiny. .
V naší době je stanoviště pižmoňů spojeno s územím Severní Ameriky, se zemí Greenell a Parry, jakož i se západem a východem Grónska, včetně jeho severního pobřeží. Na Aljašce tato zvířata žila až do roku 1865, poté je člověk zcela vyhubil. Pižmoň byl přivezen na Aljašku v roce 1930 a v roce 1936 byl přivezen na ostrov Nunivak a v roce 1969 se objevil na ostrově Nelson, který se nachází v Beringově moři. Někde ve stejnou dobu se začali usazovat v jedné z rezervací na Aljašce.
V těchto místech pižmoni zakořenili a cítí se velmi příjemně, což se nedá říci o území Švédska, Norska a Islandu, kde pižmové nezakořenili.

READ
K čemu slouží nízká vodorovná lišta?

Co jí pižmoň?

  • Zakrslá bříza a vrba.
  • Lišejníky a mechy.
  • Ostřice a bavlníková tráva.
  • Astragalus a mytnik.
  • Arctagrostis a arctophila.
  • Koroptev tráva.
  • Bluegrass.

Rozmnožování a potomci

Hnízdní sezóna pižmoňů začíná koncem července a pokračuje až do poloviny podzimu. Dominantní samec se páří se všemi samicemi ve stádě, které jsou připraveny k rozmnožování.
Ve stádech, která jsou poměrně početná, jeden samec tento úkol nezvládá, proto jsou v takových skupinách subdominantní samci. Konfrontace samců za právo oplodnit samice se zvrhne v obvyklé hrozby, když začnou mlátit, vydávat hlasité zvuky a mlátit kopyty o zem.
Pokud žádný ze samců těmto hrozbám nepodlehne, může začít opravdový souboj. Samci se rozptýlí na vzdálenost až 50 metrů a poté se rozběhnou proti sobě a tvrdě narazí do čela. V důsledku toho opouští bojiště ten nejslabší a často časté údery do čela tohoto typu vedou ke smrti jednoho z nich. Samice rodí své budoucí potomky 8-8.5 měsíce, poté se narodí jedno mládě, i když existují případy narození dvojčat. Několik hodin po narození následuje mládě svou matku.
Zajímavý fakt! Obsah tuku v mléce u pižmových volů je asi 11 procent, takže telata rostou poměrně rychle. Poté, co se narodili s hmotností asi 8 kilogramů, po několika měsících se jejich hmotnost zvýší 5krát. Ve věku čtyř měsíců se jejich hmotnost zvýší 10krát. Ve dvou letech jejich hmotnost dosahuje téměř dvou set kilogramů.
Matka krmí svá telata mlékem až do věku čtyř let, často až do jednoho roku nebo i více. Po dosažení jednoho týdne věku začnou telata ochutnávat mech a další vegetaci. O měsíc později telata s radostí žerou různou vegetaci a svou stravu doplňují mateřským mlékem. Matka se o své mládě stará do jednoho roku věku. Telata, která jsou ve stádě, se spojují pro hry, což vede k vytvoření samostatných skupin, které zahrnují mláďata zvířat a samice. Pokud je území bohaté na potravu, rodí samice mláďata ročně a v oblastech chudých na potravu se potomci objevují jednou za dva roky. Přestože se rodí téměř stejný počet samic a samců, dospělé populace tvoří více samci.

Pižmoň nebo pižmoň - foto a popis zvířete

Pižmoň neboli pižmoň je velký býložravec, který žije v drsných podmínkách Arktidy. Navenek tento obr arktické tundry vypadá jako mohutný býk, ale jeho dlouhá hustá vlna mu dává podobnost s ovcí a horskými berany. Jeho předkové se toulali po zemi vedle mamutů a nosorožců srstnatých. Na rozdíl od posledně jmenovaných však pižmové nevyhynuli a stále žijí v nejdrsnějších oblastech planety.

Jak vypadá pižmoň?

Toto jedinečné zvíře vypadá tak úžasně, že vědci dodnes nemohou dospět ke shodě ohledně jeho klasifikace. Pižmoň v sobě spojuje rysy býka a horské ovce.

READ
Jak skladovat kukuřici pro rybolov?

Z tohoto důvodu je klasifikován buď jako člen podčeledi skotu nebo jako člen rodiny koz. Stejná skutečnost předurčila také vzhled svérázného druhového jména tohoto savce z čeledi hovězí.

Jak vypadá pižmoň - foto a popis

Pižmoň se vyznačuje velkým, mohutným, soudkovitým tělem, které díky dlouhé a husté srsti působí ještě masivněji, než ve skutečnosti je. Největší jedinci těchto zvířat, vyskytující se v západním Grónsku, váží až 500 kg.

Hmotnostní rozměry pižmoňů se mohou výrazně lišit v závislosti na pohlaví a lokalitě. Hmotnost přirozeně se vyskytujícího samce pižmoňa dosahuje 350 kg. Ale jedinci chovaní v zajetí mohou vážit až 650 kg.

Samice jsou obvykle menší velikosti a váží mezi 150-300 kg. Výška těla pižmoňa dosahuje 1,2-1,38 m a jeho délka je 2,1-2,6 m u mužů a 1,9-2,4 m u žen.

Nejbarevnější vzhled pižmoně dává jeho dlouhá, hustá srst, která zcela pokrývá jeho tělo a visí téměř až k zemi. Chybí pouze na nosu, kopytech a rozích.

Jak vypadá pižmoň?

Délka srsti na hřbetě je pouze 15 cm, zatímco hřbetní podsada a délka srsti na břiše dosahuje 60-90 cm a prameny vlny na bradě až 60 cm. za rameny, proto se zdá, jako by tato velká zvířata měla hřívu.

Dlouhá a hustá srst spolu s výraznou vrstvou podkožního tuku umožňuje pižmoňům přežít v silném chladném větru a mrazech až do –60°C. V létě je 2,5krát kratší než v zimě. Pižmoň se obvykle zbavuje v květnu až červnu, během poměrně krátké doby.

Barva srsti pižmoňa na obličeji a spodní části těla se může pohybovat od tmavě hnědé až po černou. Na zbytku těla bývá srst zbarvena do světlejších odstínů. Samice mají také skvrnu kůže mezi rohy pokrytou bílým peřím.

Popis pižmoň

Zajímavý fakt! Pižmoň nemá pižmové žlázy. Název „pižmoň“ s největší pravděpodobností pochází z indického názvu pro mokřady Kanady, kde tato zvířata dříve žila.

Hlava pižmoňa je velmi masivní a protáhlá. Zástupci obou pohlaví mají ostré, zakřivené rohy s nejmohutnější částí blízko čela. U samic jsou malé a tenké, zatímco u samců jsou masivní a tlusté.

Pižmoň používá své rohy k ochraně před predátory. U samců hraje tato část těla také důležitou roli v procesu bojů se soupeři v období říje. Rohy se objevují u mladých zvířat do konce prvního roku života a maximálního růstu dosahují do 6 let věku.

Zvíře pižmoň - fotografie a popis

Nohy pižmoňů jsou krátké, ale podsadité, s velkými, zaoblenými kopyty, díky nimž se tato zvířata mohou snadno pohybovat jak na sněhu, tak na kamenech. Přední kopyta jsou širší, což umožňuje pižmovým volům vyhrabávat potravu zpod sněhové pokrývky.

Pižmoň má velmi velké oči a vynikající vidění. Tato zvířata jsou schopna dobře navigovat v polární noci a dokážou najít potravu i ve tmě.

Ale jejich čich je mnohem méně vyvinutý než u sobů. Tato zvířata proto často nedokážou vycítit přiblížení dravce a obtížně hledají potravu pod sněhem. V případě poplachu si pižmové vyměňují zvukové signály a vydávají funění, funění nebo řev.

Biotopy pižmoňů

Za starých časů se pižmoň vyskytovali po celé severní polokouli. Nyní je jejich distribuční oblast extrémně omezená. Moderní pižmoni žijí v arktických oblastech Severní Ameriky (Kanada a Aljaška) a v Rusku. Tato zvířata patří také mezi nejcharakterističtější zástupce fauny Grónska.

READ
Kde rostou hřiby v Jekatěrinburgu?

Biotopy pižmoňů

Velmi malá populace jich žije na rozlehlých územích Norska, kde se dlouhou dobu neúspěšně pokoušeli rozmnožit pižmoně přivezené do země. V roce 2014 zde bylo asi 350 jedinců těchto zvířat.

Pižmoň žije v Rusku:

  • na Taimyru, včetně náhorní plošiny Putorana;
  • na Wrangelově ostrově;
  • v Yamalu;
  • v Jakutsku;
  • v regionu Magadan.

Pižmoň se v Rusku objevil díky šlechtitelskému pokusu. V 1970. letech XNUMX. století Sovětští vědci přijali populaci pižmoňů z Kanady a usadili je nejprve na Wrangelově ostrově a poté na Taimyru.

Kde žije pižmoň v Rusku - hlavní místa

Experiment se ukázal jako velmi úspěšný. V roce 2015 byl počet pižmoňů v tundře Taimyr asi 11-14 tisíc jedinců. Ale do roku 2019 se zde kvůli pytláctví populace těchto zvířat snížila na 5000 6000–XNUMX XNUMX jedinců.

Z Taimyru byli pižmoni přivezeni do Jakutska, oblasti Magadan a na Polární Ural. Tato zvířata se tam také docela úspěšně zakořenila, ale zatím jejich počet v těchto oblastech Ruska není tak vysoký jako v Taimyru.

Pižmoň na Aljašce byl vyhuben na konci 19. století. Do této oblasti je ale znovu zavedly Spojené státy z východního Grónska. V roce 2012 bylo na Aljašce přibližně 4200 pižmoňů.

Kde žije pižmoň - hlavní místa

Ve volné přírodě žijí pižmoni v rozlehlých arktických pouštích a kopcovitých tundrách Arktidy. V zimě se obvykle pasou v horách a v létě – v údolích řek a jezer tundry.

Život

Pižmové jsou stádová zvířata. Tvoří skupiny 10 až 60 jedinců. Shromažďují se v nich zpravidla mladí samci a samice s mláďaty. Tento životní styl umožňuje pižmoňům odrážet útoky predátorů – ledních medvědů a vlčích smeček.

Dospělí samci žijí v létě sami, ale na podzim často tvoří vlastní skupiny. Sami nikdy netvoří stádo se samicemi a raději odebírají „harém“ rostoucímu mládí.

Životní styl pižmoně

Skutečnost! Počet stád pižmoňů v zimě je vždy větší než v létě.

Přestože tato zvířata vedou kočovný způsob života, nikdy neprovádějí dlouhé přechody a migrace. Období stěhování nastává od září do května. Plocha zimních přechodů však obvykle nepřesahuje 50 metrů čtverečních. km. Při sněhových bouřích si pižmoň lehají ve skupině a ukazují zády k větru.

Pižmoň se obvykle pohybuje spíše pomalu. Ale v případě ohrožení života může toto zvíře, navzdory svému masivnímu tělu, uběhnout několik kilometrů rychlostí až 30-40 km/h. Také pižmoň se dokáže velmi obratně pohybovat po skalách.

Co jí pižmoň?

Všechny druhy vegetace tvoří základ stravy pižmoňů. Tato zvířata se živí mechy a lišejníky, různými trávami, listy a větvemi zakrslých bříz a vrb. Ostřice, bavlník, modrásek a luční tráva jsou nejčastější vegetací v letní stravě pižmoňů.

Co jí pižmoň

V zimě se pižmoň živí skrovnou vegetací, kterou se mu podaří dostat zpod sněhu. Může to být buď mech a spadané listí, nebo suché bylinky a větvičky.

Tato zvířata střídají hledání kořisti s obdobími odpočinku. V létě mohou mít 5 až 9 takových „směn“. V zimě pižmové častěji spí a méně často hledají potravu.

Zajímavý fakt! Hledání vhodné pastviny pro potravu obvykle padá na bedra vůdce stáda.

Pižmoň sice dobře snáší velmi nízké zimní teploty, ale vysoká sněhová nadílka jim může uškodit. Kvůli neschopnosti získat potravu zpod vysokého sněhu, pokrytého ledovou krustou nahoře, mohou tato zvířata zemřít.

Z tohoto důvodu se pižmoň v zimě obvykle pase vysoko v horách, kde silný vítr brání tvorbě vysokých sněhových závějí. To je nejtypičtější pro zvířata žijící v Grónsku. Proto není náhodou, že Eskymáci nazývají pižmoňa „umingmak“, což znamená „šelma z hor“.

READ
Jak skladovat půdu pro sazenice?

Reprodukce

Samice pižmoňa jsou připraveny reprodukovat potomstvo do druhého roku života. Ale za dobrých podmínek krmení může jejich říje začít ve věku 1,5 roku.

U mužů dochází k pohlavní dospělosti ve věku 2-3 let. Nejčastěji se však začnou pářit mnohem později, protože jsou v síle nižší než starší a mohutnější dominantní samci.

Reprodukce pižmoňů

Při dostatečném množství potravy může samice porodit 10 mládě ročně do 1 let. Doba říje výrazně závisí na stanovišti těchto zvířat. Takže na západě Aljašky se vyskytuje od poloviny srpna do začátku října a na východě začíná o něco dříve, v červenci a trvá stejně dlouho. V drsné oblasti Taimyr je říje pižmových volů omezena na polovinu konce srpna.

Stejně jako všichni kopytníci se říje pižmoňa skládá ze 3 fází:

  • začalo, když dospělí samci projevili zvláštní agresivitu vůči mladým rivalům;
  • hromadná říje, kdy páry vznikají z dominantního samce a skupiny samic;
  • útlum.

V období říje jsou samci pižmoňů obzvláště agresivní. Často mezi nimi dochází ke střetům. Obvykle to nedojde k vážným bitvám. Ale každý samec jasně demonstruje svou sílu tím, že vydává hlasitý řev, naráží kopyty o zem a dokonce se snaží udeřit hlavy se svým protivníkem.

Bojoví samci pižma během období páření

Pokud toto vše nefunguje, pak se samci spojí, aby bojovali. Ze vzdálenosti 30-70 m se na sebe řítí a narážejí do čela. Případy smrti některého ze zvířat v takovém boji jsou vzácné, ale také se vyskytují.

Na videu níže můžete vidět, jak samci pižmoňů bojují v období páření.

Prvky námluv se u samice pižmoňa obvykle projeví 1-2denní společnou procházkou páru stádem. Poté nastává proces páření zvířat.

Samice pižmoňa rodí mládě 8-8,5 měsíce. Obvykle se rodí koncem dubna nebo začátkem června. Novorozené mládě pižma má šedohnědou barvu a váží asi 8-10 kg. Má již silnou tukovou vrstvu, která mu umožňuje přežít i při -30°C.

Žena a dítě pižmoň

Už měsíc po narození mláďata pižmoňa kombinují mateřské mléko s pastvou. Díky tomu rychle nastřádají silnou vrstvu podkožního tuku, bez které v drsných podmínkách Arktidy nepřežijí. V 5. měsíci života již mladá telata zcela přešla na samostatné krmení. Ve věku šesti měsíců váží asi 100 kg.

Již 2. – 3. den života se mláďata pižmoňů sdružují do skupin pro hry. Hrají si do 2-2,5 měsíce věku, poté se frekvence hraní snižuje. Samice se o mládě stará v prvním roce jeho života.

Zajímavý fakt! Telata pižmoňa najdou svou matku ve stádě podle hlasu, zatímco ona pozná své dítě podle čichu.

Pižmoň nepřátelé

Tato velká stádová zvířata jsou schopna odrazit jakéhokoli přirozeného predátora a chránit před ním své potomky. Je-li ohrožen život mláďat pižmoňa, samice kolem nich vytvoří úzký kruh a vystrčí své impozantní rohy dopředu.

Jak se pižmoň chrání před vlky a jinými predátory

Pokud je útok nepřítele náhlý, pak pižmové volové raději prchnou a vyvinou působivou rychlost. Nejčastěji však pižmové netrpí svými přirozenými predátory (lední a hnědí medvědi, vlci, rosomáci), ale pytláky.

V průměru se pižmoň dožívá 11-14 let, maximálně 20-25 let (obvykle v zoologických zahradách). Pižmoň patří mezi vzácná zvířata, kterým hrozí vyhynutí. V řadě zemí žijí na otevřených prostranstvích přírodních rezervací, kde jsou chráněni.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: