Kde zimují labutě na Ukrajině?

Jezero Svetloye v okrese Sovetsky na území Altaj se v posledních letech stalo neuvěřitelně populární – vždyť tam zimuje více než 1200 labutí zpěvných. Samotnému jezeru se začalo říkat Labuť. Na internetu se z místa na místo potuluje informace, že „v Rusku jsou pouze dvě rezervace, kde tráví zimu labutě zpěvné: v Anadyrském okrese autonomního okruhu Čukotka a v okrese Sovětskij na území Altaj“. Je to tak? Pojďme na to přijít.

Labutě zpěvné jsou stěhovaví ptáci. Hnízdí na severních hranicích euroasijských lesů od Skandinávie a Skotska po Čukotku a Sachalin. A zimují hlavně v oblastech s kladnými teplotami, protože ptáci potřebují otevřenou vodu. Na zimu létají labutě do západní Evropy, severního Středomoří, na pobřeží Kaspického moře, střední, jižní a jihovýchodní Asie, někdy překonávají značné vzdálenosti. Zpěváci ze západní Evropy mají větší štěstí – musí létat ne tak daleko. Labutě hnízdící na Islandu tak zimují v Irsku, zpěváci finští odlétají do Švédska, Dánska, Nizozemska a Německa.

Zpěváci zimující v Irsku. Foto: birdwatchireland.ie

Nejtěžší to mají ruské labutě. Aby se dostali do relativně teplých zimovišť (alespoň s teplotami nad 0 °C), musí urazit tisíce kilometrů. Desetitisíce labutí létají ze severu na pobřeží Kaspického moře v Kazachstánu a Ázerbájdžánu. Velké skupiny sibiřských labutí se usazují na zimu v provinciích Číny: Hunan, Shandong a další.

Zimování labutí v Kaspickém moři v Kazachstánu. Foto: Tengrinews.kz

Zimování labutí v provincii Shandong v Číně. Foto: NewChina.tv

Někdy ptáci volí nemrznoucí nádrže pro zimování v oblastech s teplotami pod nulou. Jezero Kusharo na ostrově je světově proslulé. Hokkaido v Japonsku, podél jehož břehů vyvěrají termální prameny. Fotografové a pozorovatelé ptactva z celého světa přijíždějí fotografovat labutě na jezeře obklopeném sněhem.

Labutě zpěvné u jezera Kusharo v Japonsku

V Rusku je však několik míst, kam labutě létají trávit zimu, a to i přes horší povětrnostní podmínky.

Největším zimovištěm zpěvů a němých v Rusku je delta Volhy a pobřeží Kaspického moře v oblasti Astrachaň. Delta Volhy je ideálním místem pro zimování, kde se díky dostatku a potravní dostupnosti shromažďuje až 50 tisíc zpěvavých a až 100 tisíc němých ptáků. Jsou ale i mrazivé zimy, kdy jsou nádrže pokryté ledem, pak hejna labutí odlétají dále na jih, na západní břeh Kaspického moře – do Dagestánu a Ázerbájdžánu, kde už jim zima nehrozí.

READ
Co není pozdě zasadit v dubnu?

Labutě na zimu létají i na Kamčatku, kde se usazují na nezamrzajících nádržích s vývody termální vody. Na území přírodní rezervace Kronotsky se ročně vyskytuje asi 300 zpěvů. Ptáci si vybrali také jezero u Petropavlovska-Kamčatského, kde teplou vodu vyrábí místní tepelná elektrárna.

Několik let po sobě zimuje na nezamrzlém úseku řeky Vuoksa v Leningradské oblasti asi 30 ptáků. Malé skupiny zimujících labutí jsou také pravidelně pozorovány na jihu Uralu, v Bashkirii.

Někdy zůstávají jednotliví ptáci nebo páry na jezerech, která v teplých letech na jihu nebo v evropské části Ruska nezamrzají. Ale v chladných letech, kdy je jezero zcela pokryto ledem, se to může změnit v tragédii.

Zimování labutí na Kamčatce Foto: I. Konovalov, /kamtoday.ru/

Zimování labutí v Astrachaňské oblasti Foto: Perkovsky M., Meshcheryakov, /astravolga.ru/

Ale musíte uznat, že klima Kamčatky a Leningradské oblasti, Baškirie a dokonce i Fr. Hokkaido je mnohem měkčí než Altaj. A na Altaji s průměrnou lednovou teplotou -20–24 °C a častými mrazy –35–40 °C je několik zimovišť!

Za prvé je to jezero Svetloe, kde je zřízena přírodní rezervace Labutí. Jezero je napájeno velkým množstvím podzemních pramenů s teplotou +5+6 °C stupňů, takže nikdy zcela nezamrzne. V roce 2023 provedla altajská pobočka Ruského svazu na ochranu ptactva sčítání a napočítala zde více než 1200 labutí zpěvných. Za druhé je to obec Moloděžnyj u města Bijsk, kde díky vypouštění teplé vody z tepelné elektrárny nezamrzá poměrně velký úsek řeky Bija. Zimuje tam již více než 400 ptáků. V některých letech jsou také v oblasti vesnice Yailyu na jezeře Teletskoye a na řece Biya v okrese Turochaksky pozorovány malé skupiny zimujících zpěvů.

Altaj je tedy nejchladnějším zimovištěm labutí v Rusku, ale zároveň velmi početným!

Labutě na jezeře Světloje na území Altaj Foto: J. Van der Kooy

Ale co Anadyrská oblast Čukotka? To je Arktida, nejsou tam žádné nádrže bez ledu, takže tam labutě zimovat nemohou. Právě sem létají na jaře hnízdit. Pravděpodobně chyba pochází ze skutečnosti, že v Rusku existují 2 rezervy pod názvem „Swan“ – na území Altaj a na Chukotce. Úkolem rezervace Čukotka je ale chránit hnízdící labutě zpěvné. Mimochodem, o těchto dvou rezervacích je na kanálu “Kultura” nádherný film „Swan Paradise“.

READ
Jak rychle rostou rajčata?

A my vás zveme, abyste tento zázrak viděli na vlastní oči. Máme za sebou jak jednodenní exkurze, tak 8denní prohlídku Altaje s návštěvou Labutího jezera.

Labutě jsou ptáci patřící k velkým druhům vodního ptactva, zařazeným do čeledi Anatidae, řádu Anseriformes. Dříve žilo na světě 17 poddruhů, ale nyní jich žije jen sedm. Zbytek zmizel v důsledku lidské činnosti.

Labutě ptáci – popis, charakteristika

Jak vypadá divoká labuť: rozpětí křídel dosahuje téměř 2 m, průměrná hmotnost je více než 15 kg. Peří může být sněhově bílé, šedavé nebo tmavé. Zobák je tmavě žlutý nebo šedý, nad ním je charakteristický růst načernalého, červeného nebo žlutého tónu.

Popis labutě uvádí, že hlavním rozdílem mezi zástupci je jejich dlouhý krk a krátké nohy, se kterými se na souši jen obtížně pohybují. Svaly křídel jsou dokonale vyvinuté, za letu vypadají stejně efektně jako ve vodě.

Pro informaci! U některých velkých variet jsou křídelní svaly tak vyvinuté, že úderem mohou psa zabít.

ptačí druhy

Mezi známé druhy labutí patří:

  • zpěváci;
  • shipunov;
  • trubači;
  • malý;
  • Americký;
  • Černá;
  • černokrký

Důležité! O labutích se traduje mnoho pověstí, mezi známé patří pověst, že se v zimě proměňují ve sníh a na jaře znovu ožívají.

černý krk

Toto je labuť známá svými jedinečnými barvami:

  • načernalý odstín – na krku a hlavě;
  • sněhově bílá – na jiných částech těla;
  • tmavě šedý – zobák, na bázi je jasně červený výrůstek;
  • · bílá – rámuje oči ve formě proužku.

Důležité! Biotop labutě černokrké zahrnuje Jižní Ameriku a Chile. Zimování probíhá v brazilských a paraguayských zemích.

Černá labuť

Tato labuť má tmavé horní opeření, vnitřní a letky jsou bílé. Zobrazení přes horní vrstvy vytváří iluzi šedé barvy. Zobák má jasně červený odstín, se širokým světlým prstencem na špičce, tlapky jsou tmavé.

Průměrná délka je 140 cm, tělesná hmotnost do 8 kg. Na krku je 30 obratlů, v různých situacích pták vydává zvuky trubky.

Důležité! Kde žijí černé labutě: na území evropských a severoamerických přírodních rezervací nebo parků jako polodivocí ptáci.

Tato odrůda zahrnuje následující typy:

  • Zpěvák má citrónově žlutý zobák, na špičce tmavý a sněhově bílé opeření. Za charakteristický rozdíl je považován způsob držení krku spíše ve svislé než zakřivené formě.
  • Němý – připomíná křiklouna, ale ohýbá krk do tvaru „S“. Má velké rozměry, a když hrozí nebezpečí, začne syčet na potenciální hrozbu. Biotopy: Švédsko, Dánsko, Polsko, západní Čína, východní Mongolsko.
  • Trumpetista – vyznačuje se tmavým zobákem, váží více než 12,5 kg, dorůstá 1,5 m i více. Žije v severoamerické tundře, preferuje jezera a řeky s pomalými proudy.
  • Malý nebo tundra – má menší velikosti, s hmotností do 6 kg a tělem do 1,26 cm.Na horní části tmavého zobáku je žlutá barva. Pták se prakticky nevyskytuje v lesích, preferuje vodu.
  • Americký – dorůstá až 1,45 cm, má tenčí a kratší krk. Načernalý zobák má po stranách nažloutlé skvrny. Žije na Čukotce, Commander Islands, Anadyr, zimuje na pobřeží Tichého oceánu.
READ
Na co se přípravek Kukan používá?

Důležité! Mezi zajímavosti patří jedinečnost zobáku amerického poddruhu – vzor každého jedince je individuální, podobný lidským otiskům prstů.

Chování ve volné přírodě

Život divokých labutí je pestrý díky jejich sezónní migraci do teplých podnebí. Na úrovni instinktů každá labuť ví, co je zima – na podzim se ptáci shromažďují v kompaktních hejnech a migrují na jih.

Habitat

Pro většinu poddruhů patří mezi jejich oblíbené oblasti života oblasti s mírnými klimatickými podmínkami, zatímco některé preferují tropické teplo. Stanoviště je obrovské; ptáci lze nalézt na evropských, asijských, afrických a jihoamerických územích.

V Ruské federaci preferují tundru a lesotundrové oblasti. Hranice jejich míst pobytu leží na Krymu a na poloostrově Kola, na Kamčatce a ve střední Asii.

Co jedí labutě

Velmi zajímavá otázka je, co jedí labutě. Dnes je ornitologové řadí mezi všežravé poddruhy, ale převážnou část denní nabídky tvoří potraviny rostlinného původu. Pomocí dlouhých krčků dokážou z vody odstranit rostliny: stonkové i kořenové části.

Co ještě tito úžasní ptáci jedí? Pokud v okamžiku potápění kolem proplouvá zející žába nebo rybička, ptáci si na nich ochotně pochutnají. Součástí stravy jsou také mlži a červi.

Důležité! Při odchodu z rybníka ptáčci vesele okusují trávu.

Mohou létat?

Labuť je stěhovavý pták, mezi její hlavní prvky patří voda a vzduch. Rychlost letu se pohybuje od 60 do 80 km/h.

Dobře vyvinuté svaly umožňují labutím cestovat tisíce kilometrů do teplejších podnebí a zpět.

Důležité! Mnoho lidí si klade otázku, zda je labuť stěhovavý pták nebo ne. Ve volné přírodě ano, ale domestikovaný není schopen létat daleko.

Doba hnízdění

Po návratu ze zimování se ptáčci usadí na předem vytipované ploše a začnou si vytvářet hnízdo. Budoucí dům se tvoří:

  • z větví;
  • sušená tráva;
  • rákosový rákos.

Konstrukční vlastnosti umožňují, aby byl vždy na hladině. Ptáci jsou agresivní vůči pokusům příbuzných proniknout do hnízda, takže pravidelně dochází k bojům s narušiteli konvenčních hranic.

Důležité! Během vnitrodruhových bitev vydávají ptáci hlasité zvuky. Při srážce ve vodě soupeři silně udeří křídly.

READ
Jak oplodnit mláďata?

Muž hlídající hnízdo

Kolik je tam kuřat?

Snůšku tvoří 3 až 5 vajec. Po čtyřiceti dnech se z nich líhnou malé labutě.

Zimující ptáci nebo ne

Kde obvykle zimují labutě? Před chladným počasím se seřadí do klínu a vydají se k jižním, nikdy nezamrzajícím jezerům nebo k mořskému pobřeží.

Potřeba zimování vzniká u zraněných a oslabených jedinců, kteří nejsou schopni nalétat potřebný počet kilometrů.

Životnost labutí

Když pochopíte, jak dlouho žijí labutě, měli byste pochopit, že období závisí na podmínkách: v přirozeném prostředí je trvání 20 let, v zajetí – až 30 let.

Důležité! Podle krásné legendy se členové rodiny mohou dožít až 150 let. Dlouhodobé studie prokázaly, že toto tvrzení je jen mýtus.

Obsah doma

Chcete-li vychovat krásné a zdravé jedince, musíte dodržovat řadu pravidel péče. Pokusy o změnu obecně uznávaných standardů povedou k nemocným a oslabeným domácím mazlíčkům.

Požadavky na výběh, jezírko

V létě se obsah odehrává v otevřené nádrži naplněné vegetací. V mělké vodě je instalován vor, na jehož vrcholu je krmný žlab a malý domek (více než 1 m2).

Důležité! Ptáci mohou být trvale chováni ve vodních útvarech pouze v jižních oblastech.

V oblastech s chladným klimatem se pro domácí mazlíčky staví speciální drůbežárny, jejichž velikost závisí na počtu hlav – ne méně než metr čtvereční na jednotlivce. Místnost by měla být bez průvanu, udržovat teplo a neustále cirkulovat čerstvý vzduch (kvůli větrání).

Na dřevěnou podlahu se položí podestýlka vysoká 10 cm, okna by měla být ve výšce minimálně metr od povrchu. V případě velkého počtu ptáků lze domek rozdělit na části pomocí sítě.

U drůbežárny se staví kotec, ve kterém budou chodit. Dřevěná krmítka by měla obsahovat několik sekcí – pro krmivo a vitamínové doplňky jsou umístěny ve výšce 20 cm od podlahové krytiny. Jako misky na pití slouží kbelíky nebo žlaby.

Důležité! Drůbežárna vyžaduje pravidelné čištění trusu a dezinfekci.

Co nakrmit

Během letního období si ptáci nacházejí svou potravu: řasy, trávu, žáby a malé ryby. V zimním období jsou zavřeny v drůbežárně a přemístěny do kombinovaných nebo obilných směsí, zeleniny a minerálních doplňků.

READ
Jak dlouho nemůžete používat vodu ze studny?

Dospělí je třeba krmit dvakrát denně: snídaně se skládá z nastrouhané mrkve a nakrájeného bílého chleba, večeře – obilné krmivo a mleté ​​ryby.

Funkce chovu

V přírodě je hnízdo poměrně velké, až 3 m v průměru. Základem je ostřice, rákos, řasy. Po dokončení stavby samice naklade až 5 vajec a inkubuje 30–40 dní.

Při držení v zajetí je připraveno místo pro páry a ponechán materiál: seno a sláma. Hnízdo si vyrobí sami, zbytek procesu proběhne jako obvykle.

Důležité! Není zvykem umístit labutí vejce do inkubátoru.

Jsou monogamní a po vytvoření spolu pár žije celý život.

Péče o kuřata

Nově vylíhlá mláďata si rychle zvyknou na nové podmínky a od starší generace se začnou učit hledat potravu a plavat. Ihned po vylíhnutí z vajíček jsou mláďata pokryta našedlým chmýřím a vypadají jako kachňata a housata.

Ve 4-5 měsících labuť létá na křídle. Hnědá barva zůstává do věku jednoho roku a teprve poté přechází do sněhově bílé barvy.

Podle ornitologů dochází u mladých zvířat k pohlavní dospělosti ve 4-5 letech.

Zajímavá fakta o labutích

Seznam zajímavých faktů o labutích obsahuje následující informace:

  • Zpěvák odkazuje na národní hrdost Finska a němý odkazuje na Dánsko. Ve znaku Západní Austrálie je černá labuť.
  • V Anglii jsou považováni za královský majetek.
  • Nejstarší labuť žijící v Dánsku dokázala překonat věkovou hranici 40 let.
  • Jedí lidé labutě: během Kyjevské Rusi se konzumovaly ve smažené formě. Labutí prachové peří a peří měly pro obyvatelstvo zvláštní hodnotu.

Pokles populace majestátních ptáků je spojen s problémy při získávání jejich obvyklé potravy. Aktivní rozvoj území člověkem vedl k odvodnění vodních ploch a lov jednotlivých poddruhů vedl k jejich úplnému vymizení.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: